Што е СУП (Stand Up Paddle)?

Што е СУП (Stand Up Paddle)?
 
СУП всушност е спортска активност на вода со помош на воздушна даска и лопатки, во која возачот стои на даската и ја користи лопатката за да се движи низ водата.
 
Треба да се нагласи дека моментално СУП е најбрзо растечкиот спорт во светот.
 
Инаку Paddleboarding потекнува од Африка, Јужна Америка и античката полинезиска култура. Историчарите веруваат дека дрвени лопатки биле користени од староседелци од 16 век за да се преселат од едно на друго место, а исто така и да се фатат бранови за забава.
 
Том Блејк е пионер во модерната конструкција на лопатки. Во дваесеттите години од минатиот век, Американецот помогна да се обноват старите хавајски табли; една деценија подоцна, Блејк веќе градеше шупливи даски со половина од тежината на историските модели.
 
Помеѓу 30-тите и раните 90-ти, даските со лопатки останаа во сенка на даските за сурфање, и така помалите и полесни даски го зазедоа пазарот.
Но, повторното раѓање на paddleboard-от се случува по неколку успешни и многу посетувани трки на долги патеки кои го ставаат овој спорт во центарот на вниманието.
 
Денес, СУП даската има должина помеѓу 3.5 и 6 метри, ширина е околу 50 см и тежи помеѓу 10 и 20 килограми.
 
Летувањето со СУП даска брзо се појави како достапна алтернатива како за новите љубители на водени спортови така и за (постарите) сурфери кои никогаш не се откажале од фаќање и возење на бранови.
 
Индустријата брзо одговори со лансирање на стотици модели повеќе или помалку инспирирани од даските за сурфање. Во нашата понуда може да ги најдете производите на реномираните светски фирми: AZTRON и AQUATONE.