Како да избереш тениски рекет

Ако барате нов тениски рекет, a не сте сигурни како да изберете и кој да го купите, овој напис дефинитивно ќе ви помогне во вашиот избор. Ќе ви покажеме како се мерат рекетите и како малите промени во димензиите можат да влијаат на перформансите кај различните играчи.

Големина на главата
Големината на главата во рекетот е област каде што се наоѓаат жиците, што обично се мери во квадратни инчи (квадратни во). Тие се категоризирани како стандардни (85-98 квадратни во), средни плус (99-105 квадратни во) и преголеми (106-135 квадратни инчи) големини на главата. Кога зборуваме за големината на главата на тенискиот рекет, се појавуваат две главни карактеристики: сила и ударна површина. Општо земено, колку е поголема големината, толку повеќе енергија обезбедува рекетот. Помалите големини на главата обезбедуваат помала моќност, но поголема контрола. Ова е најлесно да се разбере ако ја споредите големината на главата на тенисот со трамполина. Колку е поголема трамполината, толку повеќе ќе отскокнувате.

Поголемите глави на тенискиот рекет овозможуваат топката да навлезе малку повеќе во тениските жици, што обезбедува поголем ефект на отскок, што резултира со поголема моќност. Колку е помала големината на главата на тенискиот рекет, толку е помал потенцијалот за сила, но играчите ќе забележат подобра контрола во текот на играта. Но, големината на главата, исто така, директно влијае на удирачката област на рекетот. Поголема површина на главата значи помалку простор за грешки при нишање и поголема шанса за контакт со топката.Исто така, поголема површина на главата на тенискиот рекет обезбедува поголема „слатка точка“. Слаткото место на рекетот е мала област во средината на жиците што, кога топката ќе погоди, ги намалува вибрациите на рекетот и му овозможува на играчот да ја врати топката без многу напор.

Која големина на главата на тенискиот рекет одговара на кој играч?

Општо земено, поголемите глави на рекетите се одличен избор за играчи кои сакаат да влезат во светот на тенисот. Ако сте почетник, дополнителната енергија што ја обезбедува таков рекет ќе ви одговара повеќе. По некое време, ќе научите како да ја зголемите сопствената сила преку соодветна форма и техника. Исто така, ќе користите поголема површина за правилни удари, бидејќи многу почетници честопати ја промашуваат топката.
Од друга страна, искусните играчи кои ја развиле својата техника подобро ќе ги искористат помалите тениски глави поради зголемената контрола на рекетот. Полесно е да се справите со рекетите на помалите глави, што им користи на искусните играчи.

Должина на тениски рекет

Должината на тенискиот рекет е друга карактеристика што варира од рекет до рекет. Тениските рекети за возрасни генерално се долги од 27 до 29 инчи.
Во моментов, 29 инчи (73,66 см) е максималната дозволена должина во професионалниот тенис, како и во натпреварувачкиот тенис. Дефинитивно најчестата големина на тениски рекет за возрасни е 27 инчи.

Помладите тениски рекети се во следниве димензии:

• 19 инчи, високи до 110 см или до 4 години
• 21 инчи, од 110 см до 122 см во висина или од 4 до 6 години
• 23 инчи, од 122 см до 140 см во висина или од 6 до 9 години
• 25 инчи, од 140 см до 152 см во висина или од 9 до 12 години

При проценка на тениските рекети, 3 категории влегуваат во дискусијата: достигнување, маневрирање и сила.
Првиот и најочигледен факт е дека колку подолг тениски рекет, толку е поголем досегот. Поголем дострел значи поголема шанса да погодите топка што е далеку од вас. Сите разгледувани работи, оваа категорија е можна разлика помеѓу достигнување или промашување.
Но, колку е подолг рекетот, толку помалку маневрирање има играчот.
На крајот на краиштата, подолгиот рекет им дава на играчите можност за поголема моќ при удирање во тениско топче, што ја подобрува силата на самиот рекет.
Многу играчи ќе сакаат подолги рекети затоа што обезбедуваат побрз, посилен и подобар сервис.

Која е соодветната должина на тенискиот рекет за мене?

Повеќето тениски рекети на пазарот се во пократката категорија на дозволени должини, а најчестата должина е 27 инчи. Но, честопати производителите ќе ја продолжат должината на популарните рекети за половина инч. Општо, варијациите се минимални во повеќето рекети произведени денес, што му помага на играчот полесно да се навикне на нови рекети.
Ако сакате да одредите која е најдобрата должина за вас, споменатите информации можат да ви бидат многу корисни. Како и кај повеќето одлуки за опрема за тенис, најдобро е да излезете на терен со тенискиот рекет што ве интересира и да го испробате сами.